Pääkirjoitus Verojen maksu ei ole häpeä

Tämänkin vuoden veropäivän yhdeksi puheenaiheeksi nousee verotietojen avoimuus. Vuoden 2020 verotiedot tulevat julkisiksi keskiviikkona.

Verottaja otti pari vuotta sitten kannan, jonka mukaan kansalaiset voivat pyytää tietojensa poistamista medialle toimitettavista listoista. Nyt hallinto-oikeuden päätöksen jälkeen näidenkin ihmiset verotiedot voidaan kattavasti selvittää: medialla on oikeus saada tiedot henkilöistä jotka ovat poistamista pyytäneet.

Avoimuuden nimissä hallinto-oikeuden päätös on tietysti tervetullut. Silti nykyinen tilanne on maalaisjärjen vastainen. Kun yksi määräys mahdollistaa salaamisen ja toinen sen purkamisen, tuloksena on absurdi karuselli.

Miksi median sitten pitää tietoja julkaista? Moni ihminenhän on sitä mieltä, ettei se kenellekään kuulu, mitä hän on ansainnut ja paljonko veroja maksaa. Tänäkin vuonna yli 2 000 ihmistä pyysi verottajalta tietojensa poistamista verolistoilta.

Yksi hyvä peruste julkisuudelle on, että ilman avoimuutta järjestelmän kiertäminen ei tulisi julki eikä epäoikeudenmukaisuuksiin voitaisi puuttua. Pohjoismainen hyvinvointivaltio kuitenkin edellyttää laajaa veropohjaa ja sitä, että mahdollisimman moni osallistuu hyvinvoinnin rahoittamiseen.

Verotuksen julkisuuden ansiosta tiedämme vaikkapa sen, että jotkut vuorineuvokset ovat kikkailleet jättieläkkeensä verovapaiksi näennäisellä muutolla ulkomaille. Samoin tiedämme, millaisia tuloja – isoja tai pieniä – erilaiset julkisissa viroissa ja tehtävissä toimivat henkilöt saavat. Tämä taas vähentää korruption riskiä ja lisää luottamusta.

Jos asian kääntää toisinpäin, voi kysyä myös, mitä haittaa verotietojen avoimuudessa on. Yksittäisen mielipahan lisäksi suuria haittoja ei ole ilmennyt. Sekin perustelee avoimuutta.

Suurissa tuloissa ei ole mitään hävettävää. Usein niihin yhdistyy myös suurten verojen maksaminen, mikä koko yhteiskunnan kannalta on päinvastoin kunnioitettava asia.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka