Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Asiakasmaksut kauhistuttavat

Satu Taavitsainen (sd.) ja Marita Orava (ps.) kirjoittivat Essoten asiakasmaksuista (LS 11.12. ja 17.12.). En tunnusta minkään puolueen väriä, mutta tunnustan, että olen usein todella kauhuissani Essoten asiakasmaksuista. Lapsettomana en tosin tunne ko. maksuihin liittyviä asioita.

Vuosikymmenien kokemuksen ja lukuisten vertaisten kertomusten perusteella uskallan sanoa, että Suomessa ei ole mitään toimeentulotukiautomaattia, josta Kela aina maksaisi pienituloisten sairauskulut. On lukuisia tilanteita, joissa tukea ei myönnetä, vaikka apu olisi välttämätöntä.

Esimerkiksi olin säästänyt tililleni rahaa seuraavassa kuussa tulevaa isompaa laskua varten. Kela päätti, että minulla on "muka" rahaa. Selvitys tilanteesta ei auttanut. Tukea sairaalalaskuun ei myönnetty.

Olin joutunut ostamaan luottokortilla lääkkeitä. Kortin sain hankittua vuosia sitten, kun vielä pystyin palkkatyöhön. Kela ei huomioinut isoa laskua menona, vaikka yllättävä hoitolaskuni erääntyi samassa kuussa. Tukea ei myönnetty.

Essotelta olen vuosien varrella hakenut kahdesti maksuvapautusta, tähän tosin ilmeisesti on tullut muutosta. Vastauksena oli muutamia vuosia sitten kieltäytyminen vapautuksesta ja kehotus hakea toimeentulotukea, mitä ei myönnetty. Jouduin lainaamaan ystävältäni rahaa. Essoten oma osamaksumahdollisuus olisi jättänyt kuukausierän liian isoksi taloudelliselle kantokyvylleni.

Lisäksi ymmärtämättä tuntuu usein jäävän, että Suomen köyhät ihmiset ovat Suomen elintasoon nähden rutiköyhiä. Perusturvan taso on järkyttävän alhainen. Raha ei yksinkertaisesti riitä edes välttämättömään, varsinkin jos ja kun turvan varassa joutuu elämään jopa vuosikymmeniä.

Minulta on aiemmin jäänyt toistuvasti lääkkeitä hakematta ajoissa, koska tililläni ei ollut kahteen viikkoon edes Oravan mainitsemaa 2,50 euroa. Tällaista on lukuisten arki, siitäkin huolimatta, että olemme vastuullisia rahankäyttäjiä.

Osastohoitoon joutuminen on painajainen kustannusten vuoksi. Olen jättänyt hakeutumatta sairaalaan ja päivystykseen, koska en kokemukseni mukaan selviä kustannuksista ja saatan menettää kulujen vuoksi asuntoni. Kuntoutuksesta olen voinut aiemmin vain haaveilla.

Köyhä ja kipeä saattaa jaksaa vain maata sängyssä viikkokausia. Miten voidaan olettaa, että hän hoitaisi asiansa? Liian moni ei tiedä, että hakuasioihin saattaa saada apua esimerkiksi sosiaaliohjaajalta tai ei jaksa edes tehdä puhelinsoittoja tavoittaakseen sellaisen.

Jos kaikista pienituloisimmilta poistettaisiin vähintään meille olennaisimmat asiakasmaksut ja jopa lääkeomavastuut, jäisi paljon lisää voimia kuntoutua, kun asia lakkaisi ahdistamasta mahdollisesti yötä päivää.

"Ystävällisesti yhdessä"

Asian arkaluontoisuuden vuoksi julkaisemme asian poikkeuksellisesti nimimerkillä.