Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Energiateollisuus mullistuu ja Mikkeli on mukana

Jos hyvin käy, Pursialan voimalan piipusta tupruava hiilidioksidi jalostetaan jo muutaman vuoden päästä liikennepolttoaineeksi. Tiistaina julkistettiin Nordic Ren-gas -yhtiön ja Mikkelin kaupungin omistaman Etelä-Savon Energian (Ese) yhteistyösopimus.

Tavoitteena on rakentaa Mikkeliin laitos, joka tuottaisi synteettistä metaania. Sillä voitaisiin korvata esimerkiksi dieselin käyttöä rekkaliikenteessä. Varsinaisesta investoinnista ei vielä ole päätetty. Nyt selvitellään, onko hanke teknisesti ja taloudellisesti toteuttamiskelpoinen.

Jo tähän vaiheeseen pääsy on hieno uutinen Mikkelille. Toteutuessaan tämä on merkittävästä avaus tulevaisuuden uusiin energiateknologioihin. Eselle ja kaupunkilaisille investointi merkitsisi edullisempaa ja vähäpäästöisempää energiantuotantoa.

Myös euroissa mitattuna mittaluokka eteläsavolaisittain huomattava. Jos investointi kokonaisuudessaan toteutuu, puhutaan sadan miljoonan euron panostuksesta. Uusia työpaikkojakin tulee, mutta kuten prosessiteollisuudessa nykyisin on tapana, määrät ovat investoinnin kokoon nähden varsin pieniä.

Kyse on niin sanotusta power-to-x-teknologiasta. Perusideana on muuttaa uusiutuvaa tuuli- tai aurinkosähköä muotoon, jota voidaan varastoida ja käyttää joustavasti. Näin korvataan fossiilisia polttoaineita.

Ren-gas kertoi toissa viikolla vastaavasta mutta suuremmasta hankkeesta Lahteen. Start-up-yhtiö tavoittelee koko maan kattavan tuotanto- ja jakeluverkoston rakentamista. Suunnitelmien toteutuminen ja onnistuminen ei ole pelkästään yhtiön itsensä käsissä. Prosessi tarvitsee valtavasti sähköä, joten esimerkiksi sen verotus ja hinta vaikuttavat suuresti homman kannattavuuteen.

Viime keväänä uutisoitiin Geyser Batteries yhtiön investoinnista Mikkeliin. Tavoitteena on rakentaa kaupunkiin uudenlaisia akkuja kehittävä ja valmistama laitos.

Kumpikin hanke liittyy samaan valtavaan murrokseen, joka myllää energiateollisuutta. Fossiilisista polttoaineista pitää luopua, jotta ilmastonmuutosta voidaan hillitä. Tässä kelkassa Mikkelin ja Etelä-Savon pitää olla mukana.

Juttua muokattu kello 22.26: Lisätty maininta tuulisähköstä.