Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tammikuun ensimmäisellä viikolla Essoten alueella löytyi 431 uutta koronatartuntaa

Taudin vakavalta muodolta voi suojautua ottamalla koronarokotukset.

Koronauupumuksen aika ei ole nyt, sillä omikron-variantti leviää vauhdilla Essoten alueella. Viime viikolla tartuntoja kirjattiin 431 kappaletta eli 177 tartuntaa enemmän kuin joulukuun viimeisellä viikolla. Kyseessä on jälleen uusi viikkokohtainen ennätysluku tartunnoissa.

– Tartuntoja saaneiden kontaktien määrät olivat vähentyneet aiemmista viikoista ja jäljitys vielä toimii, mikä on hyvä asia. Se hillitsee epidemian laajenemista, arvioi Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä tiedotteessa.

Essoten hyvä rokotekattavuus näkyy siinä, että viime viikkoina on sairaalahoidossa ollut kerrallaan kolme koronatautia sairastavaa potilasta.

– Nyt alkanut viikko on siinä mielessä erilainen, että viime viikko oli vielä lomaviikko. Altistuneiden määrä viime viikolla oli toista tuhatta, joten jatkotartuntoja voi tulla reilusti, Seppälä ennakoi.

Itä-Suomen aluehallintovirasto (avi) arvioi tällä viikolla, millaisin rajoituksin tartuntoja vastaan jatkossa taistellaan. Avi on ilmoittanut antavansa määräyksensä viimeistään keskiviikkona.

Myös Essotesta on pyydetty lausuntoa mahdollisia uusia rajoitustoimia varten. Essote tiedottaa odottavansa vielä ohjauskirjettä valtioneuvoston perjantaisiin linjauksiin liittyen.

Hallituksen ministerityöryhmä suositti, että toistaiseksi voimassa olevia koronarajoituksia jatkettaisiin tammikuun loppuun asti. Lisäksi työryhmä suositti joitakin uusia rajoituksia sisätiloissa järjestettävään toimintaan ja ravintoloiden aukioloaikoihin.

Tällä hetkellä voimassa olevat avin rajoitusmääräykset päättyvät 20. tammikuuta.

Etelä-Savo on ollut koronaepidemian leviämisaluetta joulukuun puolivälistä lähtien.

Essote jatkaa perusterveydenhuoltoonsa kuuluvien kuntien asukkaiden rokottamista koronavirusta vastaan. Rokote on maksuton ja vapaaehtoinen.

12 vuotta täyttänyt voi käydä ottamassa rokotussarjan ensimmäisen rokotteen niin sanotussa walk in -rokotuspisteessä. 5–11-vuotiaita lapsia rokotetaan Mikkelissä ainoastaan ajanvarauksella. Juvalle on avattu rokotusaikoja lapsille sunnuntaille 16.1. ja keskiviikolle 19.1.

Toisen koronarokotteen voi saada, kun edellisestä rokotuksesta on kulunut vähintään kuusi viikkoa. Sen ja kolmannen koronarokotteen saa ajanvarauksella tai walk in -rokotuspisteestä. Neljänteen rokotukseen oikeutetut joutuvat varaamaan aikansa Essotesta.

Kolmannen rokoteannoksen on saanut Essoten alueella jo yli 46 prosenttia koko alueen väestöstä, joten Essoten rokotustahti on valtakunnan kärkitasoa.

– Viime viikolla jaoimme lähes seitsemän tuhatta kolmosrokoteannosta, toteaa pandemiapäällikkö Hans Gärdström tiedotteessa.

Walk in -rokotuksia järjestetään Essoten alueella yhdeksässä paikassa, muun muassa Mikkelin keskussairaalassa maanantaista perjantaihin kello 8–15. Omatorilla rokotukset alkavat puoli tuntia myöhemmin.

Tällä viikolla rokotteita jaetaan myös kauppakeskus Akselissa Mikkelissä. Pop up -rokotuspiste on avoinna maanantaista perjantaihin kello 10–14.

Walk in -rokotuksia annetaan huomenna tiistaina Kangasniemellä kello 13–15 ja Mäntyharjussa kello 16–18.

Rokotukset ovat paras tunnettu keino suojautua koronaviruksen aiheuttaman taudin vakavalta muodolta.

Juttu päivitetty Essoten tiedotteen mukaisilla lausunnoilla sekä lisätty rokotusten tieto-osio klo 14.17. Graafikka koronatartuntojen määrästä lisätty klo 16.36.