Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oikaisu | Ese ei maksa luvattoman suuria hallituspalkkiota, eikä hallituksen jäsenten käytössä ole talvilomalla Lapin-mökkiä, kuten valtuutettu Kati Häkkinen väittää

Länsi-Savon verkossa sunnuntaina 16. lokakuuta ja paperilehdessä 17. lokakuuta julkaistussa kaupunginvaltuutettu Kati Häkkisen (kesk.) mielipidekirjoituksessa oli asiavirheitä.

Häkkinen esitti laskelmia, joiden hän tulkitsi osoittavan, että Mikkelin kaupungin omistamassa Etelä-Savon energia Oy:ssä eli Esessä maksettaisiin hallituksen jäsenille palkkioita selvästi enemmän kuin kaupungin hallintosääntö mahdollistaa.

Häkkinen päätyi laskelmassaan muun muassa siihen, että hallituksen rivijäsen saisi vuodessa yli 11 000 euroa kokouspalkkiota.

Esen talousjohtajan Sari Siiskosen Länsi-Savoon toimittamasta selvityksestä käy ilmi, että Häkkisen laskemien perusteet ovat pielessä.

Häkkisen laskelma perustuu tilipäätöksessä kerrottuun tietoon, että konsernin hallituspalkkiot viime vuonna olivat noin 109 000 euroa, josta emoyhtiön osuus noin 52 000 euroa. Häkkisen laskelmissa oletuksena oli, että rahat menevät vain emoyhtiön hallituksen jäsenille.

Esen toimittaman selvityksen mukaan kumpikin mainittu kokonaissumma kuitenkin sisältää usean konserniyhtiön hallitusten tai toimielinten palkkioita. Palkkionsaajissa on myös lukuisia muitakin henkilöitä kuin emoyhtiön hallituksen poliitikkojäsenet. Lisäksi kokonaissummat sisältävät vuosikokouskuluja ja ansionmenetyskorvauksia.

Esen hallituksen jäsenten palkkiosta ja matkakorvauksista on päätetty yhtiökokouksessa 2021. Pöytäkirjaotteen mukaan palkkiot maksetaan kaupungin palkkiosäännön mukaisesti samansuuruisina kuin kaupunginhallituksen jäsenille.

Yksittäisten hallitusten jäsenten vuosittain Ese-konsernista saamien palkkioiden kokonaismäärä vaihtelee riippuen siitä, kuinka monen yhtiön, tytäryhtiön ja elimen hallituksessa tämä istuu ja kuinka usein ne kokoontuvat.

Häkkinen esitti kirjoituksessaan, että hallituksen jäsenillä olisi mahdollisuus viedä perheensä talvilomalla Esen Lapissa sijaitsevalle mökille. Talousjohtaja Siiskosen mukaan hallituksen jäsenillä ei tällaista mahdollisuutta ole.

Siiskosen mukaan Esen Ylläksellä sijaitseva 12 hengen lomamökki on pääosin yhtiön henkilöstön käytössä. Myös yhtiön hallitus on käyttänyt mökkiä ajoittain kokouksiinsa, viimeksi 2019.