Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

SVT: Ruotsalaispankki SEB:ltä paljastui epäilyttäviä tilisiirtoja miljardien kruunujen edestä – aineistoissa mukana myös Nordea

Ruotsalaispankki SEB:n kautta on amerikkalaispankkien tekemien ilmoitusten perusteella kulkenut 8,2 miljardin kruunun (lähes 800 miljoonan euron) edestä epäilyttävää rahaliikennettä, kertoo Ruotsin yleisradioyhtiö SVT.

SVT:n tutkivan journalismin ohjelman Uppdrag granskningin mukaan amerikkalaispankit ovat tehneet ilmoituksia vuosina 2007–2016 tapahtuneista rahasiirroista maan rahaliikennettä valvovalle viranomaiselle FinCENille. SVT:n mukaan materiaalin perusteella joukossa on 57 SEB:n asiakasta SEB:n Viron-konttorista.

Tiedot käyvät ilmi FinCENiltä tapahtuneesta tietovuodosta, joka kattoi vastaavia ilmoituksia kaiken kaikkiaan 1 800 miljardin euron edestä vuosilta 2000–2017.

Tietovuodosta kertoi Suomessa sunnuntaina Yle , jonka mukaan Nordea on ainoa aineistossa näkyvästi mukana oleva suomalaispankki. Sen kautta kulkeneita siirtoja on ilmoitettu epäilyttäviksi yli 150 miljoonan euron arvosta.

Pankeilla on velvollisuus ilmoittaa viranomaisille epäilyttävistä rahansiirroista. Ilmoitukset eivät välttämättä tarkoita, että niihin liittyisi rahanpesua tai muuta rikollista toimintaa.

SEB kommentoi SVT:lle, ettei se voi oikeudellisista syistä kommentoida epäilyjä ja korosti suhtautuvansa vastuullisesti talousrikollisuuden torjuntaan.

– Pankkina teemme kaikkemme, ettei meitä käytetä hyväksi ja että ilmoitamme välittömästi epäillystä rahanpesusta, yhtiö on kertonut kannanotossaan.

SEB sai kesällä miljardisakon

SEB on saanut jo Ruotsin Finanssivalvonnalta miljardin kruunun (noin 100 miljoonan euron) sakot laiminlyönneistään rahanpesun torjunnassa Baltiassa. SEB sai kesällä varoituksen toiminnastaan Baltiassa vuosina 2015–2019, sillä Finanssivalvonta katsoi, että pankki oli ollut liian hidas tarttumaan toimiin rahanpesun estämiseksi.

SVT:n Uppdrag granskning paljasti viime vuonna toisen ruotsalaispankin Swedbankin kymmenien miljardien kruunujen arvoisen rahanpesun Baltiassa vuosina 2007–2015.

Yhtiö sai Finanssivalvonnalta neljän miljardin kruunun (vajaan 400 miljoonan euron) sakot rahanpesusta tämän vuoden maaliskuussa.